Lybover AIR engineert onstoffingsoplossing voor de nieuwe productielijn van een nieuwe generatie composteerbare koffiefilters. Ook de bestaande lijnen voor de productie van Pods en Pads maakten deel uit van dit project. De ontstoffingsinstallatie zuigt een combinatie van filterpapierresten, papier- en koffiestof af. De resten van het filterpapier worden apart uit de luchtstroom afgescheiden zodat ze bruikbaar zijn voor verdere verwerking.

The Lybover Way

Koffie F. Rombouts is een Belgisch bedrijf dat koffie verwerkt en verhandelt. Het familiebedrijf heeft haar hoofdzetel in Aartselaar en verhandelt koffieproducten voor de retail, horeca en kantoren. Het bedrijf ontstond in 1896, toen in Antwerpen Frans Rombouts een koffiebranderij begon, en kent sedertdien een rijke geschiedenis. Voor Expo 58 introduceerde Rombouts de individuele koffiefilter, waarmee je afzonderlijke kopjes koffie kan zetten. In de jaren 60 bracht Rombouts het product in de handel en diezelfde periode kreeg Rombouts ook de titel van Gebrevetteerd Hofleverancier van België. Koffie F. Rombouts staat voor kwaliteitskoffie en houdt al jaren vast aan de verkoop van koffiebonen, gemalen bonen, koffie pads, koffie pods, eigen espressomachines én zijn ‘one cup filters’, waar het mede zijn naamsbekendheid aan te danken heeft. Sinds de afgelopen jaren wordt er ook meer en meer ingezet op fairtrade en bio.

Op de site in Aartselaar worden momenteel verschillende producten gemaakt. Recent werd een nieuwe productielijn in gebruik genomen voor de productie van een nieuwe generatie ‘composteerbare’ koffiefilters. Lybover AIR kreeg niet alleen de opdracht om deze nieuwe lijn te voorzien van de nodige afzuiginstallatie. Ook de bestaande lijnen voor de productie van Pods en Pads maakten deel uit van dit project. De ontstoffingsinstallatie zuigt een combinatie van filterpapierresten, papier- en koffiestof af. De resten van het filterpapier worden apart uit de luchtstroom afgescheiden zodat ze bruikbaar zijn voor verdere verwerking.

Naast de gescheiden afvalstromen is deze warmterecuperatie een extra duurzaam voordeel
– Frank Van der Goten, Manager Technische Dienst-Projecten-Facility, Koffie F. Rombouts

Lybover AIR analyseerde eerst de huidige situatie aan de hand van een stofonderzoek. Hieruit bleek al snel dat het stof explosiegevaarlijk is. De voorziene constructieve ATEX beveiligingsmaatregelen op de filter maken dat deze geschikt is om een mogelijke explosie op een veilige manier te verwerken. Het Vario 5 eco filtertoestel van Keller garandeert een stofvrije luchtafvoer naar buiten in de zomer, of terug naar de productiehal in de winter. De gefilterde lucht is namelijk van zo’n goede kwaliteit dat de warmte ervan gerecupereerd kan worden. Bij het uittekenen van de productielijnen hield Rombouts al rekening met een mogelijke toekomstige uitbreiding, die ook in het ontwerp van de afzuiginstallatie werd meegenomen.