VPK Packaging Group investeert, voor de vestiging in Raamsdonkveer (Nederland), in een nieuwe golfkartonmachine van Mitsubishi Heavy Industries Europe (MHIE). Lybover AIR ontwerpt en installeert een bedrijfszekere onstoffingsoplossing.

The Lybover way

De nieuwe installatie op de VPK-site in Raamsdonksveer, Nederland werkt veel sneller dan de vorige. Hierdoor kan VPK meer karton per uur verwerken met een maximale snelheid van 400 meter per minuut. De installatie kan golfkarton met B-, C-, E- en O-golven produceren maar ook een willekeurige dubbelwandige combinatie.

Tijdens het produceren van het golfkarton worden de zijkanten op maat afgesneden. Dit randstrook-afval moet worden afgezogen om de productie vlot te laten verlopen. Hiervoor vertrouwde VPK op de expertise van Lybover AIR. De randstroken worden afgezogen met hakventilatoren onder de machinelijn. Deze ventilatoren verkappen de randstroken in stukken. De hakventilatoren hebben elk een vermogen van 15kW. Daarna worden ze door een 120 meter lange buis getransporteerd. Om ervoor te zorgen dat de randstroken de buisleiding niet zouden verstoppen, is er een extra transportventilator (37kW) geplaatst. Vervolgens komen de randstroken in een voorafscheider terecht. De stroken karton vallen naar beneden en het stof wordt via een balansventilator (45kW) naar de ontstoffingsinstallatie gezogen. De voorafscheider haalt het materiaal drukloos uit de luchtstroom. De voorafscheider wordt afgeregeld met de balansventilator. De voorafscheider scheidt de zwaardere materiaaldelen van de luchtstroom. De kartonstroken worden onder de voorafscheider opgevangen op een transportband. De stroken worden tot in een balenpers gebracht. De met stof beladen lucht wordt naar een Jet-Set filter geblazen.

Ontstoffingsinstallatie volgens ATEX

De Keller Jet-Set filter is een automatisch werkende, perslucht gereinigde mouwenfilter. De filtermouwen zijn voorzien van ingenaaide steunringen, i.p.v. inwendige metalen steunkorven. Dit geeft minder slijtage en langere standtijden. Het stof komt via een uitdraaisluis terecht in een opvangsysteem. Het totaal opgenomen vermogen van de installatie bedraagt ca. 90 kW, dit met inachtname van een 120 meter lang leidingtraject. De filter is volledig volgens de ATEX normering uitgerust met breekschijven en een ProFlap terugslagklep.

Opbouw in 3 fasen

In een eerste fase werd de filter en de voorafscheider opgebouwd en gekoppeld aan de oude golfkartonmachine. In een tweede fase werd de nieuwe installatie gekoppeld aan de voorafscheider en de ontstoffingsinstallatie. Finaal werd de oude golfkartonmachine afgekoppeld en werd een breker geplaatst. De afzuiging van deze breker wordt ten slotte ook aangesloten op de afzuiginstallatie. Lybover METAL voorzag in een steunconstructie volgens de EN1090 norm en Lybover INSTALLATION nam de montage voor haar rekening.

Kwaliteitsvolle en bedrijfszekere oplossing

De keuze voor Lybover AIR was bij VPK sterk ingegeven door de aandacht voor kwaliteit en bedrijfszekerheid. De golfkartonmachine draait immers 24 uur op 24 en 6 dagen op 7 en mag dus zeker niet stilvallen om de continuïteit van het productieproces te garanderen. De Kellerinstallatie is robuust en heeft een zeer lange levensduur. De installatie vraagt weinig onderhoud omdat er geen bewegende delen aanwezig zijn in de voorafscheider. De beperkte inbouwhoogte van 1200 mm is vaak ook een troef. De installatie is geluidsarm zodat geen extra geluidsisolatie noodzakelijk is.