Vlas wordt opnieuw populairder. Dat merkte ook Le Lin Français – Jean Decock. In 2021 stampte de vlasverwerker daarom een nieuwe fabriek uit de grond in de buurt van het Noord-Franse Laon. Ze deden voor de ontstoffing en het pneumatisch transport een beroep op de expertise van Lybover.

The Lybover way

Een grote nieuwe vlasfabriek voorzien van doeltreffende ontstoffing? Le Lin Français vertrouwde deze opdracht toe aan de kennis en ervaring van Lybover AIR. Het resultaat: een van de grootste ontstoffingsinstallaties in de vlasgeschiedenis.

Doeltreffende ontstoffing en pneumatisch transport

In de vlasindustrie worden grote hoeveelheden materiaal zoals lange vezels, klodden, lemen en dechet geproduceerd. Bij het verwerken van deze materialen komt er heel wat stof- en productieafval vrij. Door dat af te zuigen via pneumatisch transport en door algemene ontstoffing van de installatie te voorzien, komt het productieproces niet in het gedrang en is een aangenaam klimaat in de productiehal gegarandeerd.

“Lybover plaatste al eerder installaties voor vlasverwerkende bedrijven, de installatie bij Le Lin Français is een van de grootste tot nu toe”, licht Louis Schollier, Teamleader Projects bij Lybover AIR trots toe. “We plaatsten er in één keer 5 filters. Op volle capaciteit verzet de installatie zo’n 330.000 m³ lucht per uur met een totaal filteroppervlak van ongeveer 2.000m². Veel van het afgezogen stof wordt ook gerecycleerd. Dankzij de doeltreffende installatie blijft er van het ruwe materiaal na het productieproces slechts zo’n 10 à 15% afval over.”

Op volle capaciteit verzet onze installatie zo’n 330.000 kubieke meter lucht per uur.
– Louis Schollier, Teamleader Projects Lybover AIR

100% nieuwe installatie

De hele site was nieuwbouw. Lybover AIR ontwierp de volledige installatie vanaf nul met behulp van 3D-modellen. De enige restricties waren de dimensies van het gebouw en het feit dat er voldoende hoogte nodig was voor grote voorbijrijdende machines.

“De nieuwe installatie werd opgebouwd in twee fasen”, legt Louis uit. In een eerste fase werd het filtergebouw voorzien van filters, ventilatoren en geluidsdempers. Die vormen het hart van de installatie. In een tweede fase volgde de productiehal met afzuigleidingen. Bij ontstoffingsprojecten wordt het grootste deel van het buizenwerk op de werf zelf gemonteerd. Er komt dan een montageploeg van Lybover INSTALLATION ter plaatse om de hele installatie op maat en tot in de puntjes te plaatsen. We nemen dat volledig zelf in handen.”

Groot project, tevreden klant

Dankzij de intensieve opvolging en een ervaren team van zo’n zeven collega’s (de projectleider, tekenaar en de montageploeg), verliep het project heel vlot. We konden een betrouwbare installatie bouwen en kregen er een tevreden klant bij.

Het was een zeer omvangrijke installatie. Maar door intensieve opvolging, kan Lybover dat perfect aan.
– Louis Schollier, Teamleader Projects Lybover AIR