Na een succesvolle samenwerking voor Cargill Izegem,  ging CallensVyncke graag opnieuw met Lybover  in zee, dit keer voor het ontwerp en de installatie van de staalstructuren bij Cargill Gent.

The Lybover way

Drie perfect op elkaar ingespeelde partijen, die allemaal groot belang hechten aan kwaliteit en veiligheid, dat wérkt.

CallensVyncke is de specialist in geïntegreerde gasgestookte warmtekrachtkoppeling (WKK)-installaties. Voor hun klanten optimaliseren ze energieverbruik, onder meer door ook de warmte die vrijkomt bij de productie van elektriciteit. CallensVyncke levert daarbij een volledige service, van studie, over ontwerp tot installatie. Voor voedingsconcern Cargill, dat voedings- en landbouwproducten en diensten levert aan klanten over heel de wereld, bouwde CallensVyncke een WKK-installatie die het verwerken van productie-energie maximaliseert. En daarvoor deed CallensVyncke andermaal een beroep op Lybover.

“CallensVyncke en Lybover hebben samen al een succesvol traject afgelegd”, zegt Stefanie Debaets, Project Manager bij CallensVyncke. “Na een succesvolle samenwerking op de site van Cargill Izegem, lag het dus voor de hand dat Lybover nauw betrokken zou worden bij de WKK-installatie op de Gentse site van Cargill.”

Proactiviteit zit in het DNA van CallensVyncke en Lybover, dus dat was een perfecte match
– Stefanie Debaets, Project Manager bij CallensVyncke

“Een constante in de samenwerking met Lybover, is het streven naar maximale efficiëntie en het beperken van de time-on-site”, vervolgt Stefanie, “maar dat klínkt makkelijker dan het ís. Het vergt een bijzondere skill- én mindset om de hele tijd rekening te houden met alle variabelen op het vlak van kwaliteit, veiligheid, Europese normen, efficiëntie enzovoort.

Door onze eerdere samenwerking waren CallensVyncke, Lybover en onze klant Cargill al goed op elkaar ingespeeld, natuurlijk, en dat helpt. Zo hechten we alledrie erg veel belang aan kwaliteit en veiligheid. Cargill wil op die vlakken zelfs nog verder gaan dan de op dit moment geldende eisen. Die proactiviteit zit in het DNA van CallensVyncke en Lybover, dus dat was een perfecte match.”

Lybover ontwierp en installeerde alle piping en structuren op basis van een afzonderlijke engineering opdracht. 

Time-on-site werd tot een minimum herleid

In het WKK-gebouw werden platformen en takelbalken voorzien voor het onderhoud aan de installatie. Twee piperacks, links en rechts van het gebouw, verdelen de geproduceerde stoom en elektriciteit over de productieruimtes. Naast stoom en elektriciteit, dirigeren de piperacks ook nog andere leidingen die nodig zijn voor de werking van de WKK. En bij wijze van slotakkoord werd een grote trap aan de buitenzijde van het gebouw geïnstalleerd om toegang tot het dak mogelijk te maken.

Dankzij de toewijding van het hele team bleef de time-on-site beperkt en werden de deadlines ruim gehaald
– Stefanie Debaets, Project Manager bij CallensVyncke

Pieter D’Haene, Head of Projects bij Lybover METAL herinnert zich het project nog heel goed, vanwege de complexiteit. Pieter D’Haene: “Het was complex, ja, vooral omdat hier toch echt heel wat verschillende variabelen op elkaar inhaakten. Cargill staat wijd bekend omwille van zijn bijzonder hoge veiligheidseisen. Lybover diende daardoor eerst een aantal aanpassingen uit te voeren aan bestaande infrastructuur die door anderen was geplaatst. Daarbij kwam de bijzonder strakke deadline voor het hele project – niet alleen de time-on-site, de normeringen die meespeelden. En dat de samenwerking zich uitstrekte over een groot aantal verschillende partners, maakte het er niet meteen eenvoudiger op. Als ik er één zou moeten uitkiezen, dan was voor mij de tijdsdruk bij dit project de grootste uitdaging.”