Voor BeerSelect hielp Lybover de droom realiseren van een paar jonge Gentse bier-ondernemers. Met de hulp van geavanceerde piping, kennis en technologie van Lybover, worden door BeerSelect in Gent tientallen hectoliters beer-on-demand gebrouwen.

The Lybover way

Het verhaal van BeerSelect start in 2016 met drie Gentse twintigers en hun droom om in Gent op een moderne manier craft beer ‘on demand’ te gaan brouwen. Bieren à la carte op verzoek en volgens de smaak van individuele klanten en opdrachtgevers. De brouwerij van BeerSelect is speciaal ontworpen voor de productie van verschillende soorten bieren. Meesterbrouwers volgen het unieke recept van elke klant volledig op en helpen ook bestaande recepten te verbeteren of helpen bij de ontwikkeling van nieuw ambachtelijk bier. De formule van BeerSelect bleek een inslaand succes en om de toenemende vraag te kunnen volgen, moest de capaciteit van de jonge brouwerij op héél korte termijn verhoogd worden van 6.000 naar 25.000 hectoliter per jaar. De reputatie van Lybover op het vlak van piping wees de jonge ondernemers de weg.

‘Gezondheid!’ … en veiligheid

‘Eentje is geentje’, dachten ze bij Lybover METAL, dat meteen aan de slag ging met de plaatsing van al het leidingwerk waarbij hoge kwaliteits- en veiligheidseisen vooropgesteld werden. De piping moest uiteraard voldoen aan alle voedingsvereisten. Enkel voedingsgeschikte materialen werden gebruikt. De leidingmaterialen werden in gegloeid en geslepen uitvoering voorzien. De geslepen uitvoering zorgt voor een esthetisch mooi en gemakkelijk reinigbaar oppervlak. Ook veiligheid kreeg de nodige aandacht. De condensaat- en stoomleidingen werden geïsoleerd met minerale wol en afgewerkt met RVS beplating. Zo vermijden we brandwonden in het geval medewerkers de leidingen zouden aanraken. De isolatie zorgt er ook voor dat er een minimum aan warmteverlies is op deze leidingen. De stoom wordt gebruikt om de temperatuur van het bier en het CIP-product te verhogen. De installatie werd uitgevoerd volgens de PED richtlijn (Pressure Equipment Directive). Naast het leidingwerk produceerde en installeerde Lybover METAL ook 5 skids. Een pasteur-skid zorgt ervoor dat alle bacteriën worden gedood door kortstondige verhitting. De bier buffertank werd voorzien van een skid om het bier rond te pompen. Een carbonatatie-skid zorgt voor koolzuur − en dus prik − in het bier. Een pompskid, ten slotte, zorgt voor de circulatie van vloeistof tijdens de productie van hard seltzers.

“De oude tanks werden gerecupereerd, onze mensen werken nu in nog veiliger omstandigheden en we hebben onze capaciteit meer dan verviervoudigd.”
– Kasper Peeters, Founder – Operations BeerSelect

De stoom- en condensleidingen zijn uitgevoerd op glijschoenen zodat de leidingen voldoende ruimte krijgen om uit te zetten. Een nieuw kleppenbord bij elke tankgroep zorgt ervoor dat de brouwers van BeerSelect makkelijk kunnen overschakelen van het ene brouwsel-inopdracht naar het andere. Kasper Peeters: “Dit was zowel voor ons als voor Lybover een flinke klus. Alle aanpassingen moesten hier bij ons on-site uitgevoerd worden en de beschikbare ruimte was beperkt. Maar het resultaat mag er zijn: de oude tanks werden gerecupereerd, onze mensen werken nu in nog veiliger omstandigheden en we hebben onze capaciteit meer dan verviervoudigd!”