Abriso is gespecialiseerd in de extrusie van PE schuim, luchtkussenfolies en polystyreen. Het bedrijf produceert voornamelijk voor de verpakkings- en bouwindustrie en heeft een sterke positie binnen de Europese markt van verpakkings- en isolatiematerialen met zeven productievestigingen in binnen- en buitenland. Abriso contacteerde Lybover AIR voor een afzuiginstallatie voor zowel materiaaltransport als ontstoffing.

The Lybover way

Recyclage productieafval

Bij de productie van geëxtrudeerde PE schuim profielen is er steeds productieverlies bij het opstarten en bij productwissels. Dit productieverlies wordt tot een minimum beperkt maar toch zorgt het voor grote volumes afval en gaat er kostbare grondstof verloren. Om duurzaam en efficiënt te produceren is het noodzakelijk om het afval te recycleren en zo veel mogelijk te hergebruiken. Daarom wordt het productieafval verwerkt zodat het opnieuw een bruikbare grondstof wordt. Eerst gaat het PE schuim in een breker, die de lange stukken afval verkleint tot PE snippers om deze gemakkelijker te kunnen herwerken. De snippers komen in een silo terecht die als buffer dient om een extruder te voeden. De extruder smelt het PE schuim en maakt er opnieuw PE korrels van die terug kunnen gebruikt worden om PE schuim profielen te maken.

We kozen dit keer opnieuw voor Lybover AIR omwille van de ruime ervaring in de afvalrecyclage en de uitstekende projectopvolging van opbouw tot indienststelling.
– Lander Vanassche , Technical Manager, Abriso

Materiaaltransport en ontstoffing

De installatie van Lybover AIR zorgt ervoor dat het product wordt getransporteerd van de breker naar de silo en dat ook de silo ontlucht wordt. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van 1 ventilator die beide functies combineert. Het ontluchten van de silo gebeurt door middel van een VARIO stoffilter. De ventilator zuigt de snippers af aan het afzuigpunt op de breker en transporteert het richting silo. De silo is voorzien van een cyclooningang om de snippers zo efficiënt mogelijk uit de lucht te filteren. Door de VARIO filter wordt het stof uit de lucht gehaald. Onderaan de VARIO filter wordt het stof terug meegenomen naar de silo. Doordat het afgezogen stof explosief is en er belangrijke ontstekingsbronnen kunnen ontstaan op een brekerinstallatie, is de installatie beveiligd volgens de ATEX richtlijn. Hiervoor zijn gekeurde terugslagkleppen, drukontlasting en een gekeurde uitdraaisluis gebruikt.