In vogelvlucht

De uitdaging

Unilin Insulation zocht een verbeterd doseer- en transportsysteem voor zijn polyolreactor. Het systeem moest big bags van verschillende afmetingen aankunnen, waaronder zakken met een moeilijk te verhandelen grondstof, maar op termijn ook gerecycleerde materialen. Bovendien wilde de klant die producten nauwkeurig doseren. Daarnaast vroeg Unilin dat de installatie stofvrij zou werken, zodat operatoren minder uitgebreide PBM’s nodig zouden hebben.

Het plan

In nauwe samenspraak met de opdrachtgever ging Lybover op zoek naar een effectieve oplossing voor de big bag-losstations en voor het doseren van de moeilijk te verhandelen grondstof. Daarvoor werden een hele reeks testen uitgevoerd in het testcentrum van partner EMDE.

De uitvoering

De nieuwe installatie moest in slechts twee weken geplaatst worden. Dankzij 3D-scanning paste Lybover alle componenten nauwkeurig in op de voorziene ruimte. Aangezien de units grotendeels op voorhand waren gemonteerd, gebeurde de installatie van de modules op de site efficiënt en zonder ingrijpende werkzaamheden. De goede communicatie en constructieve samenwerking zorgden voor een aangenaam verloop van het hele project.

Unilin Insulation installeerde enkele jaren geleden een polyolreactor op zijn site in Desselgem (BE) om zelf het polyol voor zijn isolatiematerialen te produceren. Bijzonder is dat deze reactor in de toekomst niet alleen met nieuwe grondstoffen, maar ook met recyclaat zal kunnen werken. Het bestaande systeem veroorzaakte veel stof en bood geen mogelijkheden om nauwkeurig te doseren. In nauwe samenspraak met de klant vond Lybover een oplossing die geschikt is voor big bags van verschillende formaten, nauwkeurig doseert, klaar is voor gerecycleerde materialen en stofarm werkt.

The Lybover way

Innovatieve reactor voor circulaire productie

Unilin Insulation produceert isolatiematerialen voor de bouwsector, waaronder ook de PIR-isolatieplaten die we terugvinden in daken en muren. Een van de elementen die nodig is om zulke isolatie te maken, is polyol. Enkele jaren geleden installeerde Unilin Insulation een polyolreactor op zijn productiesite in Desselgem. De installatie laat het bedrijf toe om polyolen op maat te produceren en nauwer toe te zien op de kwaliteit ervan. Bovendien is de reactor geschikt om afvalstoffen te verwerken tot nieuwe grondstof. Op die manier wil Unilin Insulation duurzamer produceren en verdere stappen zetten richting circulaire economie.

Nood aan flexibele en ergonomische oplossing

Operatoren voeden de reactor met grondstoffen in poedervorm die in big bags geleverd worden. Unilin gebruikte eerst een hopper en een transportsysteem met schroeven om het materiaal naar de reactor te voeren. Michaël De Baets, Business Development Manager bij Lybover BULK, vertelt: “Het probleem was dat daarbij veel stof vrijkwam, waardoor operatoren een uitgebreide veiligheidsuitrusting nodig hadden. Dat maakte het werk in de warme omgeving van de reactor zwaar. Daarnaast was er geen systeem om de grondstoffen nauwkeurig te wegen en te doseren. Unilin was op zoek naar een oplossing die veiliger en meer ergonomisch was voor operatoren. Het transportsysteem moest bovendien geschikt zijn voor zowel poeders als de grotere briketten met gerecycleerde grondstof.”

Inzicht in product en proces

Lybover ontwikkelde een doseer- en transportsysteem dat aan die eisen voldeed. Daaraan ging een uitgebreide fase van engineering en testen vooraf. “We hebben ons verdiept in het gebruik en het type van big bags alsook in het bulkgedrag van de grondstoffen”, verduidelijkt Michaël De Baets. “We wilden namelijk een flexibel doseersysteem dat niet alleen verschillende afmetingen aankan, maar ook de specifieke producteigenschappen van de moeilijk te verhandelen grondstoffen.”

We hebben ons echt verdiept in de werkwijze van de klant met aandacht voor de verschillende big bags en de moeilijk te verhandelen grondstof om een passend systeem te vinden.
– Michaël De Baets, Business Development Manager, Lybover BULK

In het testcenter van partner EMDE Automation voerden de ingenieurs van Lybover diverse testen uit om een passend doseersysteem te vinden. “In samenspraak met EMDE én de ingenieurs van de klant, die nauw betrokken waren bij het volledige proces, kwamen we tot een passende oplossing”, aldus Wouter Tjampens, Project Engineer bij Lybover.

Voor het transportsysteem vond Lybover een oplossing in de vorm van een schijventransporteur. Die vervoert zowel poeders als grotere stukken recyclaat probleemloos horizontaal én verticaal.

Engineered solution, op tijd geplaatst

De installatie van het doseer- en transportsysteem vond plaats tijdens een twee weken durende verlofperiode bij Unilin. “Die strakke timing betekende dat een goede planning onontbeerlijk was. Dankzij een 3D-scan van het gebouw en de reactorzone beschikten we over nauwkeurige meetgegevens om onze units op voorhand te monteren en een naadloze aansluiting op de reactor te garanderen. Zo verliep de plaatsing efficiënt en met een minimum aan aanpassingswerken in de buurt van de reactor”, vertelt Wouter Tjampens. Door het ontwerp te starten vanuit de 3D-scan konden we ook makkelijk rekening houden met de beperkt beschikbare ruimte, aangezien de klant nog bijkomende installaties in het gebouw wil plaatsen. “Dit project laat de meerwaarde van zulke ‘engineered solutions’ zien”, vult Wouter Tjampens aan. “Maar het toont ook de kracht van goede samenwerking. De projectverantwoordelijke bij de opdrachtgever dacht in elke fase mee over de beste oplossing. Hij was zelfs betrokken bij de testen. Die constructieve aanpak leidde tot een vlotte uitvoering.”

Dit project toont de kracht van goede samenwerking. De betrokkenheid van de klant leidde tot een vlotte uitvoering.
– Wouter Tjampens, Project Engineer, Lybover

Performanter en veiliger

Het doseer- en transportsysteem heeft momenteel twee big bag-losstations van EMDE . De uitbreiding met een derde unit voor het toevoegen van gerecycleerd materiaal is voorzien. “De losstations zijn gemaakt om het werk zo efficiënt en veilig mogelijk te maken. Ze zijn uitgerust met een takel, zodat operatoren de big bags niet langer met een heftruck moeten lossen. De flexibele afdichting van de invoerhopper laat hen dan weer toe om big bags van verschillende formaten te legen zonder stofhinder. Bovendien heeft elke unit een stoffilter. Verder zijn er verschillende hulpmiddelen om het moeilijk te verhandelen product uit de zak te lossen. Voor een nauwkeurige dosering staan de units elk op hoogwaardige weegcellen en hebben ze een draaisluis. Dankzij de stofarme installatie hebben de operatoren minder persoonlijke beschermingsmiddelen nodig. Dat maakt hun werk een stuk comfortabeler. Het is in elk opzicht een flinke upgrade vergeleken met de originele installatie”, aldus Michaël De Baets.

Ik ben Lybover dankbaar voor het schitterende project dat zij hier afgeleverd hebben.
– Sam Christiaens, Automation Engineer, Unilin Insulation