Machinebouwer Hans Lingl en bouwsystemenspecialist Spaansen kloppen aan bij Lybover AIR voor ontstoffingsoplossing. Een robotstraat die automatisch steenstrips aanbrengt op cascogevels voorzien van ontstoffing? Dat klinkt als een uitdaging op maat van Lybover.

The Lybover way

Prefab cascobouwer Spaansen heeft een nieuw concept: Gevelklaar. Dat betekent dat hun prefab casco’s in de fabriek al volledig voorzien worden van afgewerkte gevels. De keramische steenstrips worden strip voor strip automatisch aangebracht met een specifiek ontwikkelde robotstraat: de RoboBrick. Voor dat sterk staaltje techniek, zocht machinebouwer Hans Lingl, de ontwikkelaar, nog een manier om het stof af te zuigen. Immers: tijdens het bekleden van de gevels komt veel stof vrij. Dat kan een grote impact hebben op de kwaliteit van het eindproduct, want om een goede hechting te garanderen moeten de verlijmde oppervlakken stofvrij zijn. Daarnaast moeten aan het begin of het einde van de muur, of rond de ramen, steenstrips worden gesneden. Ook dat stof moet worden afgezogen.

Gegarandeerde kwaliteit dankzij stofbeperking in productieproces

Om de keramische steenstrips stofvrij te kunnen aanbrengen, raadde Lybover AIR aan om luchtmessen te gebruiken. Die componenten blazen het stof van de steenstrips. Het afgeblazen stof wordt dan onmiddellijk afgezogen door een VARIO 4 eco filter met KLR filterplaten. Ook een hopper, roterende klep en big-bag systeem werden toegevoegd aan deze installatie. Voor de rechte steenstrips werden twee standaard luchtmessen geïnstalleerd. Voor de hoekstrips werden vier luchtmessen op maat ontworpen. Deze luchtmessen werken met hoge druk waardoor veel lucht uitgeblazen kan worden aan hoge snelheid. Dit zorgt voor een aanzienlijke krachtwerking op het af te blazen oppervlak. Alternatieve oplossingen op basis van perslucht verbruiken meer energie en zijn minder efficiënt. Ook de ontstoffing van twee stofpunten bij de zaagmachines werden onder handen genomen zodat ook dat zaagstof netjes wordt afgevoerd. Aan de hand van verschillende proefopstellingen kon Lybover AIR zowel machinebouwer Hans Lingl als de uiteindelijke eindklant Spaansen snel overtuigen.

Wist je dat …

Hans Lingl bij ons terechtkwam via een vroegere klant? Spaansen gebruikt in zijn RoboBrick steenstrips van baksteenproducent Vandersanden. Lybover AIR installeerde voor die laatste op de site in Lanklaar een onstoffingsinstallatie van in totaal 160.000 m³. Zo kunnen de Vandersanden-collega’s in een gezonde en stofvrije omgeving werken. Een bestaande klant die jou aanraadt voor een nieuw project, dat is toch de beste reclame!