Voor een ingrijpende upgrade van zijn productieproces deed schrootspecialist Scholz Rohstoffhandel een beroep op de cross-over expertise van Lybover. Een project waarin kennis en knowhow op het vlak van AIR en METAL naadloos in elkaar overvloeiden. 

The Lybover way

Simulaties en 3D-scans stonden garant voor een minutieuze voorbereiding en een vlekkeloze algemene repetitie. 

Scholz Rohstoffhandel GmbH recycleert en verwerkt metaalschroot. Het bedrijf biedt een heel gamma aan metaalschroot en verwerkte metaalproducten, waaronder gietschroot, staal, aluminium en aluminiumlegeringen, koper, zink, lood en tin. Scholz Rohstoffhandel biedt ook diensten aan, waaronder het demonteren van staalconstructies en ophaling van materiaal. Op de Scholz-site in Laxenburg, bij Wenen, beheert Scholz een van de grootste en krachtigste – 2.000 PK – shredder-installaties van het land.

Op 23.000 m² wordt jaarlijks ongeveer 90.000 ton schroot verwerkt waaronder 11.000 ton autowrakken. 

In 2019 stonden Scholz en Lybover schouder aan schouder om de capaciteit, de efficiëntie en de duurzaamheid van de Laxenburg-site flink op te krikken. 

Korte productiestop was cruciaal

De cruciale rol van Lybover bestond in de installatie van een nieuwe Keller-shredder-afzuiging. Een erg belangrijke overweging was daarbij dat Scholz – begrijpelijkerwijs – de productiestop nodig voor de installatie zo kort mogelijk wilde houden

En dus werd er twee jaar lang minutieus voorbereid en gepland. Om daarna de nieuwe infrastructuur te installeren in een recordtijd van amper vijf weken.

De ontstoffingsinstallatie werd getransformeerd van een nat systeem naar een nat-droog systeem. 

Algemeen Directeur Manfred Födinger: “Een nieuw filtersysteem met twee ventilatoren (135 KW en 200 KW) zorgt nu voor een betere en geleidelijke verdeling van schone lucht. De oude installatie draaide op ventilatoren van tweemaal 250 KW.”

De uitdagingen van dit project brachten de verschillende kenniscentra van Lybover samen
– Frederick Thoma, Business Unit Manager bij Lybover AIR

“Zo was er het ontwerp en de constructie van de verschillende metalen componenten. Maar de elementen die voor afzuiging zorgen rond de shredder, moeten ook kunnen omgaan met enorm hoge temperaturen en zelfs brand of explosies in en rond de shredder. 

Het gebruik van materialen zoals Hardox is in zo’n omgeving zeker geen overbodige luxe. De cyclonen, nat-filter, zichter en allerhande buisleidingen werden geproduceerd in Waregem. Simulaties en 3D-scans waren cruciaal bij de voorbereiding en de ‘algemene repetitie’.”

Record-productietijd dankzij 3D-scanning

Dankzij die 3D-scanning kon de nieuwe installatie perfect uitgetekend en gevisualiseerd worden met een aanzienlijke impact op efficiëntie en veiligheid. Het proces van 3D-scanning zorgde ook voor snellere en accuratere opmetingen en dus voor kortere doorlooptijden. Meer voorbereiding off-site betekende minder tijd on-site. Daardoor konden we de productiestilstand tijdens de ombouw beperken tot het absolute minimum.”

Zonder detailengineering op basis van 3D-scanning hadden we nooit een record-productietijd van vijf weken kunnen halen
– Frederick Thoma, Business Unit Manager bij Lybover AIR

Met deze investering en samenwerking draagt Scholz Rohstoffhandel bij tot de belangrijkste Europese klimaatdoelstelling: de emissiewaarden aanzienlijk verminderen tegen 2025. 

“De nieuwe installatie voldoet niet alleen aan de huidige emissienormen. Deze installatie en de kennis en expertise van Lybover maken ons ook future-proof en bestand tegen de strengere emissievoorschriften die er zeker nog aankomen”, besluit Algemeen Directeur Födinger.

Capaciteit en zuiverheid

Naast de shredder-afzuiging investeerde Scholz ook in een zichterinstallatie waarbij het materiaal na het breekproces nog verder uitgesorteerd kan worden. Dankzij deze Lybover-technologie behaalt Scholz niet alleen een hogere capaciteit, maar ook een grote zuiverheid en dus hogere kwaliteit van het eindmateriaal. Naast alle duurzame voordelen levert deze aanpassing ook een aanzienlijk financieel rendement op.