“Lutosa, schatjes van patatjes”. Een gekende slogan in België. Maar waar en hoe worden deze frietjes geproduceerd en wat zijn de laatste nieuwe trends? Hoe zorgt Lybover METAL mee voor het behalen van een hoger rendement bij Lutosa?

The Lybover Way

Lutosa is één van de grootste aardappelfabrieken in de wereld en heeft twee vestigingen, namelijk in Leuze-en Hainaut (Henegouwen) en in Sint-Eloois-Vijve (West-Vlaanderen). Ze zijn gespecialiseerd in het verwerken van aardappelen in de gekende lekkere diepvriesfrietjes, verse frietjes, diepgevroren aardappelspecialiteiten en gedroogde aardappelvlokken. De laatste jaren is er een nieuwe trend en vraagt de consument steeds grotere frieten. Om op deze vraag te kunnen inspelen zijn landbouwers steeds grotere aardappelen gaan kweken. Maar deze knollen moeten ook versneden worden tot frietstaafjes en dit gebeurt met watermessen: krachtige pompen die de aardappel met grote snelheid op een rooster projecteren, waarvan de mazen variëren naargelang het gewenste kaliber.

Ombouw watersnijmachine in bestaande productiegebouwen

De grootte van de watermessen moest worden aangepast omdat de knollen steeds groter worden. Anders wordt de aardappel kapot geslagen als de opening van een mes te klein is. Moederbedrijf McCain had hiervoor door zijn jarenlange ervaring een standaardoplossing die Lutosa wou overnemen en monteren in zijn eigen gebouwen. Maar de bestaande productiegebouwen waren beperkt in ruimte dus was het een zeer grote uitdaging om de installatie hierin in te bouwen. Lybover METAL zorgde dat de installatie perfect in het bestaande gebouw gemonteerd kon worden en voorzag eveneens voor de complete piping. Om deze nieuwe installatie te installeren en delen van de bestaande installatie te verplaatsen werd de productie twee weken stilgelegd. Lybover METAL maakte een 3D-scan van de productie bij Lutosa om alles op korte termijn te kunnen realiseren. Zo kon bijvoorbeeld alle piping perfect op voorhand gemaakt worden.

We zijn zeer tevreden dat Lybover METAL zonder vertraging de ombouw heeft gerealiseerd en we de productie tijdig terug konden opstarten
– Lorenzo Debels, Project Manager en Energieverantwoordelijke, Lutosa

3D-scan bespaart tijd en geld

Om de nieuwe watersnijmachine vlot in de bestaande productiegebouwen van Lutosa te plaatsen werd een 3D-scan uitgevoerd. Hierdoor kreeg Lybover METAL inzicht in de nieuwe situatie en konden onvoorziene omstandigheden vermeden worden. De techniek van “3D-Scanning & Modellering” heeft vele voordelen:

  • Tijdswinst voor, tijdens en na de realisatie van het project
  • Vermijden van onvoorziene obstakels dankzij clash detectie
  • Betere pre-engineering die tot op detailniveau gaat
  • Lagere kostprijs door correctere en volledige offertes
  • Optimalisatie van het productieproces
  • Visuele controle en simulaties op voorhand
  • Correcte as-built, die behouden blijft voor de toekomst