In vogelvlucht
Fritz Kuttin wou zijn shredderlijn upgraden om hoogwaardiger ijzer te recupereren en zijn uitstoot te verlagen. De nieuwe installatie moest binnen een kort tijdsbestek gebouwd worden, en dat op een beperkte, bestaande oppervlakte.
Lybover stelde voor om het oorspronkelijke luchtbehandelingssysteem te vervangen door gescheiden filtersystemen voor de shredder en de zichter. Bovendien zou het de zichter vervangen door een performanter exemplaar. Lybover vertrok van een 3D-scan om verschillende mogelijke oplossingen te ontwerpen en alle nodige transportsystemen nauwkeurig in te passen.
Lybover zette de expertise van zijn verschillende business units in om een totaaloplossing te leveren, in samenwerking met derde partijen. Dat alles resulteerde in een recyclagelijn waarmee Fritz Kuttin veel zuiverder ijzer recupereert uit schroot, terwijl de uitstoot van schadelijke stoffen voldoet aan de opgelegde emissierichtlijnen.
Specialisten die niet terugschrikken van een uitdagend project en over afdelingen heen samenwerken. Dat is hoe Lybover telkens weer geslaagde projecten uitdoktert en oplevert. Ook in Oostenrijk, waar metaalrecyclagebedrijf Fritz Kuttin zijn shredderlijn wou verbeteren. Lybover zorgde voor een efficiëntere luchtafzuiging en een beter sorteersysteem, zodat Fritz Kuttin aan de uitstootnormen beantwoordt en zuiverder ijzer recupereert dat als grondstof dient voor duurzame staalproductie.
Shredderlijn toekomstbestendig maken
Het Oostenrijkse Fritz Kuttin recycleert al meer dan 100 jaar metaalschroot op zijn site in Knittelfeld. Het bedrijf is vandaag onderdeel van de REON Group, waarvoor Lybover eerder al een shredderinstallatie onder handen nam. Elke dag worden er bij Fritz Kuttin autowrakken en schroot in de shredder gestort, die alles vermaalt. Het materiaal komt vervolgens in een zichter terecht, die alle lichte, niet-metalen delen uit de afvalstroom zuigt. De zware fractie wordt onderaan de zichter verder naar een magneettrommel geleid. Die scheidt het ijzer van de non-ferromaterialen. Een zwenkbare transportband stort het ijzer in treinwagons of op de site, terwijl de non-ferrometalen verder worden behandeld en opgewaardeerd.
Al in 2019 startten de eerste gesprekken met Lybover. De vraag? De bestaande recyclagelijn onder handen nemen om te voldoen aan nieuwe uitstootnormen en om hoogwaardigere, beter gezuiverde ijzerfracties te recupereren.
“Vanwege de zeer beperkte lay-out waren veel ontwerpiteraties nodig om tot een passende oplossing te komen. Geen probleem voor de ingenieurs en tekenaars van Lybover, want zij bijten zich maar wat graag vast in een complexe uitdaging. Alles begon met een 3D-scan van de site, aangezien er geen plannen voorhanden waren. Die scan maakte het bovendien handig om tijdens de coronapandemie vanop afstand te blijven ontwerpen”, herinnert Technical Designer Thijs Van de Velde zich. De eigenlijke bouw kon pas starten in 2023. Het vergunningstraject bij de overheid verliep bijzonder lastig.
De juiste luchtbehandeling
Het shreddingproces veroorzaakt veel diffuse emissies, waardoor luchtbehandeling noodzakelijk is. Ook voor de zichter is er luchttechniek nodig. In de originele installatie was er slechts één luchtbehandelingssysteem, met een cycloon en natfilter, voor beide processen. Daardoor was de uitgeblazen lucht niet voldoende zuiver.
“Vanwege de lagere investeringskosten werd vroeger veel voor zo’n opstelling gekozen. Vandaag zijn de uitstootnormen strenger en volstaat dit systeem niet meer”, vertelt Frederick Thoma, Business Unit Manager Lybover AIR. “Het is onze filosofie om aparte luchttechnieken te voorzien voor de shredder en de zichter. We hebben de klant dus van in het begin gescheiden luchtbehandeling aangeraden, met een aparte cycloon en filter per installatie. Alleen zo garandeer je een optimale onderdruk om de diffuse emissies van de shredder te verminderen, onafhankelijk van de zichterwerking. Voor de shredder werd een natfilter voorzien en voor de zichter een droge filter. Bovendien moest onze oplossing bestand zijn tegen brand en explosies, die geregeld voorkomen in dit soort installaties.”
Verbeterde sorteerinstallaties
Tegelijk was de bestaande zichter onvoldoende performant. Daardoor verliep de scheiding van lichte en zware materialen niet optimaal en bevatte de ijzerfractie nog veel onzuiverheden. Bjorn Delagrange, Project Engineer bij Lybover: “We hebben Fritz Kuttin een Lybover-zichter voorgesteld. Dat zorgde wel voor een nieuwe uitdaging, want er was niet veel vrije ruimte om zo’n zichter te plaatsen. De Lybover-zichter betekende ook dat de transportband die het materiaal aanvoerde, onder een steilere hoek zou komen te staan. Met een te steile hoek bestaat het risico dat het materiaal weer naar beneden rolt. Samen met de specialisten van Lybover BULK vonden we een werkbare oplossing.
Naast de nieuwe zichter voorzag Lybover een sorteercabine waarin operatoren manueel de ijzerfracties controleren alvorens ze de lijn verlaten. Ten slotte werd nog een zwenkband geplaatst om het zuivere schroot hetzij in een treinwagon te storten, hetzij op de ijzerverzamelplaats.
Complete oplossing
Eens de klant de voorstellen had goedgekeurd en de overheden een vergunning hadden afgeleverd, kon de eigenlijke bouw beginnen. Een korte stilstand was daarbij cruciaal. De verschillende business units van Lybover leverden oplossingen op maat (zoals de cyclonen, de filters, de sorteercabine en de metalen structuren) of machines van partnermerken (bijvoorbeeld de transportbanden van Westeria, een triltafel van Spaleck of een magneettrommel van Steinert). Lybover hielp ook met de coördinatie van de werkzaamheden van derde partijen. “Het was voor Fritz Kuttin een meerwaarde dat het kon rekenen op een partij die inzicht heeft luchttechniek en sorteerinstallaties en ook weet samen te werken met andere partijen”, aldus Frederick Thoma.
“Een deel van de oorspronkelijke installatie zou blijven staan of gerecupereerd worden, zoals de shredder en een zeef voor non-ferrometalen. Maar uiteraard waren er nieuwe transportbanden nodig om de oude en nieuwe machines met elkaar te verbinden. Bij het ontwerp en de montage hielden we ook rekening met de hoge betonnen fundering waarop de hele recyclagelijn rust. Die is er om ervoor te zorgen dat de zwenkband hoog genoeg staat om in een treinwagon te lossen. De fundering kon niet afgebroken of uitgebreid worden, dus we moesten ons aan de afmetingen ervan houden. Al die factoren maakten het geen evident project, maar gelukkig heeft Lybover daarvoor de expertise in huis”, vertelt Bjorn Delagrange.
De aanpassingen aan de recyclagelijn betekenden wel dat enkele geluidsdempende wanden verplaatst moesten worden. Thijs Van de Velde: “Dankzij de 3D-scans en het gebruik van een totaalstation kon de aannemer de geluidswanden tot op de millimeter nauwkeurig verplaatsen. Ze pasten nog net op de fundering.”
Hoogwaardig ijzer voor duurzame staalproductie
Ondanks de beperkingen in tijd en ruimte leverde Lybover een efficiënte oplossing die Fritz Kuttin – na een ombouw die volgens de voorziene timing werd afgewerkt – toelaat om zijn uitstoot te beperken en hoogwaardiger ijzer te recupereren voor zijn afnemers. “Door het nieuwe design van de luchttechniek heeft Fritz Kuttin geen verstopte buisleidingen meer. De correcte afzuiging van de shredder zorgt er dan weer voor dat er veel minder ontploffingen worden waargenomen in die machine”, weet Frederick Thoma.
“Maar de grootste troef voor het bedrijf is het hoge rendement van de installatie. De klant vertelde ons dat de restfractie met lichte materialen uit de zichter in omvang verdubbeld is. Dat betekent dat het ijzer aan het einde van de recyclagelijn veel zuiverder is dan voordien en dus ook een waardevollere grondstof is voor de metallurgische sector. Op die manier vergroot het bedrijf zijn ecologische handafdruk, want het levert een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van onder meer de staalproductie. Dankzij sorteerlijnen als deze wordt Green Steel, duurzaam geproduceerd staal, meer en meer een evidentie”, klinkt het tot besluit.