In vogelvlucht
De bestaande reclaimer, die in de ureumsilo’s van Yara in Sluiskil (NL) het product opraapte en verplaatste, was na decennia van trouwe dienst aan vervanging toe. Het nieuwe toestel moest hogere debieten aankunnen en energiezuiniger werken.
Lybover BULK kwam op korte termijn met een onderbouwd voorstel dat Yara wist te overtuigen.
Na een gedetailleerde 3D-opmeting van de silo bouwde Lybover BULK de nodige componenten voor de nieuwe reclaimer: een inworphopper met breker, extractieband, elevator (lift) en afvoerband. Lybover INSTALLATION monteerde de machine ter plaatse. De silo zelf kreeg een revamp en werd voorzien van een nieuwe vloer, toegangsdeuren, led verlichting en wandbeplating. Dankzij prettige en constructieve contacten tussen de projectingenieurs van Lybover en het team van Yara verliep dit project vlekkeloos.
Yara, wereldspeler in stikstofhoudende kunstmeststoffen en industriële chemicaliën, zocht vervanging voor een oude reclaimer die in silo’s ureum verzamelt voor verder transport. Lybover BULK slaagde erin om snel met een technisch onderbouwd voorstel te komen voor een opvoerinstallatie die efficiënter werkt dan de oude – en die machine ook te bouwen.
Nieuwe reclaimer voor meer volume
Yara is een Noors bedrijf dat nutrienten levert voor de voedselketen en wereldwijd actief is. Het is gespecialiseerd in stikstofhoudende kunstmeststoffen en industriële chemicaliën zoals AdBlue en CO² dat gebruikt wordt voor de bubbels in frisdranken en bier. Yara’s productiesite in Sluiskil (NL) is de grootste kunstmestfabriek in Europa.
Op de site bevindt zich een dubbele silo waarin met transportbanden ureumkorrels worden gestort. De korrels zijn gemaakt in de verschillende fabrieken op het terrein. In de silo’s rijdt een reclaimer of ‘krasser’ op rails. Die machine verzamelt de ureumkorrels en voert deze met een elevator naar de transportbanden boven in de silo, waarna de korrels in de zeef- en losinstallatie belanden om in vrachtwagens of schepen geladen te worden. De krasser kan in beide silo’s werken. De bestaande reclaimer stamde uit de jaren ’60 van de vorige eeuw en was aan vervanging toe. Niet alleen vanwege de slijtage door de ureumzouten, maar ook omdat de machine niet meer voldeed aan de huidige normen op vlak van debiet en energie-efficiëntie. “De oude reclaimer verplaatste 180 ton product per uur. De nieuwe machine zou een debiet van 200 tot 500 ton moeten aankunnen. Op die manier kan Yara met dezelfde hoeveelheid energie sneller en meer ureum laden”, vertelt Tom Devriendt, Sales Engineer bij Lybover BULK.
Onderbouwde offerte overtuigt
Yara nodigde verschillende leveranciers uit om een oplossing voor te stellen. “We hebben op korte termijn een voorontwerp uitgewerkt waarin we onder meer snelheden en bandbreedtes bepaald hebben op basis van de vereiste debieten. Aangezien we tijdens deze voorstudie al componenten dimensioneerden, konden we ook meteen offertes opvragen en verwerken in ons voorstel. Ons snelle en onderbouwde voorstel overtuigde de klant en was het meest bepalend in het gunningsproces. Het betekende ook dat we snel een detailofferte en planning konden neerleggen, waarna Yara ons het vertrouwen gaf”, aldus Tom Devriendt.
“Een van de eisen in dit project was gelinkt aan de beperkte stroomsterkte van 120 A die beschikbaar was om de installatie te voeden. We hebben de reductiekasten bepaald om initieel bij een lager debiet te werken. Momenteel bedraagt het debiet 200 tot 300 ton per uur. Wanneer Yara later meer stroomsterkte ter beschikking heeft, kunnen de motoren in de nieuwe reductiekasten eenvoudig vervangen worden door krachtiger exemplaren, zonder dat de volledige kast weg moet.”
De kracht van eigen productie
Lybover BULK ging aan de slag om de nieuwe installatie te bouwen. “Dit type project is een uitstekend voorbeeld van hoe wij werken als machinebouwer. Eerst maakten we een 3D-scan van de omgeving om precies te bepalen waar de reclaimer het product moest uitwerpen. Vervolgens hebben we van nul af een machine ontworpen met alle nodige componenten, zoals een inworphopper met breker om klontering van het product te voorkomen (ureum is hygroscopisch en vormt snel klonten, cacking genaamd), maar ook de extractieband, elevator en afvoerband. Dat alles staat op een aangedreven chassis met bijhorende sturingen ”, legt Tom Devriendt uit.
Na een factory acceptance test van de extractieband en de hopper met woeler zorgde Lybover INSTALLATION voor een vlekkeloze montage van alle componenten. De silo voor de nieuwe reclaimer werd grondig gereinigd en kreeg onder andere een volledig nieuwe vloer. Ook de rails werden vernieuwd na een nauwkeurige 3D-opmeting van de bestaande situatie. Zowel de vloer als de rails waren namelijk aangetast door de decennialange continue blootstelling aan ureum. “In een volgende fase krijgt ook de andere silo, waar nu de oude machine draait, een nieuwe reclaimer. Daar hebben we alvast de rails vernieuwd. De nieuwe machine zal eveneens op die rails passen. Uiteindelijk zal er dus niet langer één krasser van de ene naar de andere silo rijden, maar kunnen er twee naast elkaar werken”, vervolgt Tom Devriendt.
Goede communicatie, succesvol resultaat
Dit project toont aan hoe een goede, nauwe communicatie tussen leverancier en klant cruciaal is voor een succesvolle implementatie. Tom Devriendt: “Het hele traject, van offerte en ontwerpfase tot oplevering, is zeer constructief verlopen. We hielden wekelijks online meetings en spraken elkaar ook in Brugge en Sluiskil. Dankzij de goede en aangename contacten tussen de project engineer en het team van Yara waren er geen heikele punten of discussies tijdens het project. We kijken er in elk geval naar uit om Yara bij te staan bij verdere upgrades van zijn ureumsilo’s.”