In 1979 deed Blomme voor de eerste keer een beroep op Lybover BULK (toen nog Motogroup) voor het bouwen van een betoncentrale. 10 jaar later klopte het familiebedrijf opnieuw aan bij Motogroup voor een tweede centrale. En nu, goed 30 jaar later, kreeg Lybover BULK opnieuw het vertrouwen van deze gevestigde waarde. Dankzij een doordachte voorbereiding en nauwgezet projectmanagement kon de productiestilstand beperkt worden tot zes weken.

The Lybover Way

Inhouse productie van alle essentiële componenten

Het project omvatte verschillende grote onderdelen: trechters onder de aggregatenopslag, ondergrondse doseer- en weegunit, opvoertransportband, mengtoren en tot slot meerdere cementsilo’s. Alle essentiële componenten werden door het eigen productie-atelier in Brugge en Waregem gebouwd. Bij de aankoop van onderdelen kozen we enkel voor kwaliteitsvolle leveranciers.

Nieuwe centrale op bestaande fundering

De nieuwe betoncentrale werd op de bestaande funderingen gebouwd. Na de afbraak van de oude centrale startte de opbouw van de nieuwe. Omwille van de tijdsdruk werd de mengtoren alvast 50 meter verderop op het terrein opgebouwd en volledig uitgerust met alle nodige voorzieningen zoals elektriciteit, perslucht, waterleiding, wachtbunker, de menger zelf en cement-, water- en additievenwegers. Een kraan plaatste de toren in twee vlotte bewegingen op zijn plaats. De zeer beperkte ruimte in de kelder vormde geen probleem in dit project. Dankzij de technologie van 3D-scanning bracht onze Scan Engineer alles perfect in beeld en visualiseerden we op voorhand de gewenste situatie.

Optimalisaties voor een efficiëntere werking

Lybover BULK voerde in samenspraak met de klant nog enkele optimalisaties door t.o.v. de vorige centrale. Om recup-materialen makkelijker op de weegband te krijgen, plaatsten we bijvoorbeeld vier extractiebanden bij. Het aantal silo’s werd behouden maar de centrale kreeg een menger van vier in plaats van drie m³. Ook de weegband pasten we aan. Afdekkappen over de opvoertransportband beperken de hinder voor de omgeving en gaan de verdere verspreiding van stof tegen. De centrale kreeg ten slotte nog een wachtbunker wat een aanzienlijke capaciteitswinst oplevert voor de klant. Terwijl het eerste mengsel mengt, staat het volgende al klaar.