Het West-Vlaamse Deceuninck is een wereldspeler op het vlak van kunststof raam- en deurprofielen. Met meer dan 3.800 medewerkers en productievestigingen in vijftien landen realiseert het bedrijf een omzet van bijna 700 miljoen euro. 

The Lybover way

Vanuit verschillende expertisecentra zorgde Lybover voor zowel de sorteerlijn, de staalstructuur als de stofafzuiging en de stoffiltering.

De economie van morgen is circulair, maar bij Deceuninck zijn ze gisteren al begonnen met het zetten van een aantal belangrijke stappen. De oude recyclagelijn in Diksmuide had een capaciteit van 10.000 ton. Dat volume moest serieus omhoog.  Capaciteit, kwaliteit of zuiverheid en efficiëntie waren sleutelbegrippen bij de bouw van de nieuwe installatie. En Lybover RECYCLING bleek de geknipte partner. 

“De ambities van de klant waren torenhoog en de uitdaging was voor ons dus erg groot”, legt Sales Engineer Lars Van Volsem uit. 

Torenhoge ambities

Lars Van Volsem: “De ambities op het vlak van tonnage, efficiëntie en zuiverheid waren niet van de minste, inderdaad. Bovendien wilden we de oude installatie ook de hele tijd draaiende houden, terwijl de nieuwe werd gebouwd. Lybover bracht voor dit project – een wereldprimeur in zijn soort – de juiste mix van hoogtechnologische machinerie en eigen engineering expertise.

Het was echt Lybovers totaalvisie en projectaanpak die hier het verschil maakte. De openheid en het vertrouwen waren aan beide kanten erg groot, en dat is ook nodig, wanneer je zó intens samenwerkt op het vlak van time- en projectmanagement.

Die open en transparante samenwerking gooide héél snel vruchten af: de bouw van het nieuwe recycling center ging van start in het voorjaar van 2018 en nog geen negen maanden later was de installatie al operationeel.  En toch zijn Deceuninck en Lybover allesbehalve overhaast te werk gegaan. Het gestructureerde en doordachte recyclageproces is opgebouwd uit een tiental stappen.

Samen met de expertise van onze technologiepartners bouwden we een turnkey oplossing die ook getest werd in de testcentra van onze partners
– Lars Van Volsem, Sales Engineer bij Lybover RECYCLING

Het eindresultaat is een geïntegreerde constructie waarin alles begint met een grote breekinstallatie die het te recycleren materiaal reduceert tot fracties van 30 à 50 cm. Na een eerste metaalsortering zorgt een hamermolen voor een verdere fragmentering van het materiaal. Vervolgens isoleert een complexe reeks van scheidingstechnieken de kunststoffen, folie, metalen, glas, rubbers, siliconen en glasvezels uit het PVC. Het stof dat daarbij vrijkomt, wordt zorgvuldig gefilterd.

“Letterlijk elke stap van het proces wordt onderworpen aan een grondige kwaliteitscontrole”

Na nog een natte en een droge maling blijven er nog slechts fracties over van enkele millimeter groot. In een laatste fase wordt het materiaal gesorteerd volgens kleur en gegranuleerd of gemicroniseerd.  Letterlijk elke stap van dat totaalproces wordt onderworpen aan een zorgvuldige kwaliteitscontrole.”

De resultaten-in-cijfers van deze samenwerking tussen Deceuninck en Lybover zijn ronduit indrukwekkend. De nieuwe recyclagelijn heeft een capaciteit van 45.000 ton per jaar – bijna vijf keer meer dan de vorige lijn. Meer dan 2,3 miljoen ramen worden elk jaar op deze manier gerecycleerd. Het recyclageproces zet afvalmateriaal om in hoogwaardig ‘raw material’, en verbruikt daarbij tot 90% minder energie dan er nodig is voor het aanmaken van nieuwe grondstof voor PVC-ramen.