Onze experts bedachten een oplossing op maat voor de ontstoffing en de stofrecuperatie bij het productieproces van email. Na de succesvolle installatie op één productielijn besloot Prince Belgium intussen om ook de andere productielijnen aan te passen.

The Lybover Way

Prince is een wereldspeler op de markt van hoogwaardige additieven voor nichetoepassingen en is de tussenschakel tussen grote wereldwijde grondstoffenleveranciers en eindklanten op de markt. Prince is gespecialiseerd in de inkoop, verwerking en distributie van producten in meer dan 20 markten. Prince Belgium, gevestigd in Brugge, maakt deel uit van de internationale Prince-groep en is een toonaangevende wereldwijde fabrikant van hoogwaardige basisstoffen voor emaildeklagen, ook frit of flakes genoemd. Elk type frit wordt op maat van de klant ontwikkeld om te beantwoorden aan de complexiteit van proceschemie en eindtoepassing. Emaildeklagen worden in een breed gamma van toepassingen gebruikt, zoals huishoudelijke apparaten (witgoed), sanitaire installaties, kookgerei, industriële toepassingen zoals tanks en silo’s voor chemicaliën, en warmtewisselaars. Het onderzoekscentrum van het bedrijf in Brugge is gespecialiseerd in de ontwikkeling van frit en emaildeklagen voor al deze toepassingen.

Stofkaart identificeert probleemzones

Op de site in Brugge kunnen gevaarlijke CMR-stoffen vrijkomen in een omgeving met stilstaande lucht. Daarom geldt er een stofmaskerplicht. Dankzij een reeks optimalisaties en investeringen wil Prince Belgium die op termijn afschaffen. In samenspraak met Mensura stelde de onderneming allereerst een stofkaart op en identificeerde het de rode zones die bijzondere aandacht vereisen.

Closed-loop oplossing

Lybover AIR kreeg de opdracht om een oplossing uit te denken waarbij het stof uit het productieproces niet alleen doeltreffend afgezogen wordt, maar ook in een gesloten loop maximaal opnieuw ingezet kan worden. Lybover AIR startte met de ontstoffing van één productielijn. Intussen besloot Prince om ook de andere productielijnen aan te passen en de oplossing van Lybover AIR op alle lijnen toe te passen. Bij de start van het project tekende Lybover AIR een principeschema uit. Op basis van een 3D-scan van de productiehal was het mogelijk samen met Prince de voorgestelde ontstoffingsoplossing perfect te visualiseren. De werkwijze had een grote impact op tijd, kosten en veiligheid. Denken we maar aan de snelle en uiterst correcte opmetingen, de grondige pre-engineering, de vlotte montage en de beperkte tijd op de werf.

Efficïente ontstoffing vermijdt rendementsverlies

Een goede ontstoffing is meer dan aangewezen bij dit productieproces. Afhankelijk van het type email worden verschillende ingredienten eerst samengebracht in een menger, waarbij men tracht om een zo homogeen mogelijk mengsel te krijgen. Het mengsel wordt overgebracht naar een weegsilo en vervolgens brengt een schroef het mengsel naar de oven. De grondstoffen smelten geleidelijk af in een emailbad en de vloeibare email stroomt naar beneden op twee koelrollen. Koelrollen zorgen ervoor dat de platen hard worden voor ze in de breker gaan. Het is vooral in die laatste stap dat veel stof vrijkomt. Lybover AIR koos ervoor om zo hoog mogelijk af te zuigen zodat enkel het opwaartse stof meegenomen wordt, en niet de flakes. Het stof wordt hergebruikt door recirculatie in de buffersilo die de oven voedt. De flakes die uit de breker komen gaan vervolgens via een trilzeef naar de triltoren. De trilzeef zorgt voor een mooie spreiding van de flakes. In de triltoren worden de flakes omhoog getrild. Zo krijgen ze ook de tijd om af te koelen. De temperatuur van de flakes moet laag genoeg zijn anders kan de big bag waar ze uiteindelijk terechtkomen thermisch degraderen en openscheuren. Een voldoende debiet is hier dus belangrijk. Na de triltoren volgt nog een laatste trilzeef met overbandmagneet om het metaal uit de flakes te halen. Uiteindelijk belanden de flakes in een big bag.

Dankzij Lybover AIR maken we onze werkomgeving gezond én veilig. Zo staan we weer een stap dichter bij het afschaffen van de mondmaskerplicht op onze site
– Matthias Bossuyt,QHSE Manager, Prince Belgium

Dankzij de onstoffing van Lybover AIR kan er gewerkt worden in een gezonde, veilige en stofvrije omgeving. Het stof wordt maximaal gerecupereerd en kan weer ingezet worden in het productieproces. De big bags gaan niet verzwakken, omvallen of openscheuren.