Lybover AIR installeert een stofzafzuiging op maat bij baksteenproducent Wienerberger. Recente metingen tonen de impact op de werkomgeving aan: tot 75 % minder stof.

The Lybover Way

De fabriek in Péruwelz is één van de grootste fabrieken van Wienerberger in België en produceert twee soorten stenen: handvormstenen en getrommelde stenen. In de productielijn van de getrommelde stenen, ondergaan de bakstenen het Retroproces. In dit proces van Wienerberger worden de bakstenen getrommeld en behandeld met een mengsel van poedervormig of vloeibaar cement. De stenen krijgen hierdoor een ander uitzicht. Hier produceren ze het hele jaar door de reeksen Retro, Rustica, Domus en Imperium. Een belangrijk deel van de productie gaat naar het buitenland. Tijdens het Retroproces komt er stof vrij, wat schadelijk is voor de gezondheid. Daarom is een goede stofafzuiging uiterst belangrijk voor de gezondheid van de medewerkers.

Gezonde werkomgeving

Vroeger was de stofafzuiging aangesloten op een stoffilterinstallatie van een andere afdeling maar door de verdere expansie was de capaciteit onvoldoende. Op basis van stofmeetcampagnes werd duidelijk dat de werknemers van de Retroafdeling in grote mate blootgesteld waren aan stof en dat deze situatie moest verbeteren. Daarom heeft Wienerberger een investeringsproject opgestart om de stofproblematiek aan te pakken.

We kregen een technische oplossing op maat die paste bij onze stofproblematiek
– Yannic Claessens , Plant Manager Péruwelz Wienerberger

Stofafzuiging op maat

Er werden afzuigkappen geplaatst bij de Retro- en Rustica- doseringsmodules, mengvaten en de belangrijkste valpunten. Dit stof wordt afgezogen naar de stoffilter die aan de buitenkant van het Retrogebouw geplaatst is. Lybover AIR, als specialist in luchttechniek, zorgde voor een optimaal ontwerp van de afzuigkappen zowel naar stofbeheersing als toegankelijkheid van de installatie. Deze aanpak zorgde ook voor een vlotte montage. Bovendien belemmeren de afzuigkappen de productie niet en blijft het onderhoud van de machines mogelijk.

75% minder stof

Begin 2019 liet Wienerberger een nieuwe campagne stofmetingen uitvoeren. De resultaten waren duidelijk : de stofwaarden waren met meer dan 75% gezakt t.o.v. vroegere metingen in 2014 en 2017. De geïnstalleerde filter voldoet ook aan de interne (voor eigen medewerkers) en externe (voor de omwonenden) geluidsnormen, en aan de emissiegrenswaarden voor stof naar de omgeving toe. Ploegleider Rudi Merlin, die al 3 jaar in het Retroatelier werkt, is erg blij met het eindresultaat. Net als zijn collega’s merkte hij een duidelijke verbetering van de luchtkwaliteit. Bovendien is de productie tijdens de ombouw niet stilgelegd. Het volledige project werd binnen budget gebouwd en de deadline is perfect op tijd gehaald.

Er was een zeer goede coördinatie tussen de arbeiders en de teams van Lybover AIR
– Rudi Merlin, Ploegleider, Wienerberger