Omer Vander Ghinste is een gevestigde waarde in de bierwereld. Het bier van de Kortrijkse familiebrouwerij is erg in trek. Er diende zich dus een uitbreiding van de productie aan. In een nieuw gebouw werd plaats voorzien voor negen CCT-tanks, met mogelijkheid tot uitbreiding tot twaalf tanks. Lybover won de opdracht om de eerste negen tanks te voorzien van foodgrade piping.

The Lybover way

In een van de grootste brouwerijprojecten tot nu toe voor Lybover METAL, kwam het allemaal neer op nauwkeurigheid en een hoge afwerkingsstandaard. Dankzij een secure voorbereiding en een goed op elkaar afgestemd team, kon Omer Vander Ghinste zijn capaciteit vlekkeloos verhogen.

Alles in huis: van 3D-scan tot montage

Voor de gloednieuwe CCT’s (Cylindrical Conical Tanks) installeerde Lybover alle leidingen, ondersteuning van die leidingen met piperacks, instrumentatie en pompen. “De CCT’s zijn erg belangrijk, want daar gebeurt de gisting van het bier”, vertelt Bram Gevaert, Project Engineer bij Lybover METAL. “In een eerste fase trokken we leidingen door van het bestaande gebouw naar het nieuwe gebouw. Eens een gespecialiseerde firma de tanks geplaatst had, konden we starten aan de tweede fase: de piping.”

Omer Vander Ghinste verkoos vaste piping op hoogte. “Dat was zeker een uitdaging,” gaat Bram verder. “De leidingen zijn erg lang en bovendien worden ze ook vaak geCIPt (Clean In Place: reinigen met o.a. vloeistof van zo’n 80 à 90 graden). Daarom moesten de buizen in inox op glijbeugels geplaatst worden. Want de warmte zorgt voor een temperatuurverschil waardoor de buizen lichtjes gaan uitzetten. De beugels laten dat toe zonder dat de leidingen onder spanning komen te staan. Om dat piperack efficiënt te ontwerpen werd een 3D-scan gemaakt van het gebouw. Na het ontwerp werden de piperacks in huis geproduceerd en ter plaatse in elkaar gestoken door ons eigen montageteam. Door het voorbereidende werk kon alles ter plaatse gemonteerd worden in een minimale doorlooptijd.”

De praktisch ontworpen piperacks met glijschoenen zorgen ervoor dat de leidingen veilig kunnen uitzetten.
– Bram Gevaert – Project Engineer METAL

Grote aandacht voor reinigbaarheid

De hele installatie moest aan de hoogste afwerkingsnormen voldoen. Hoewel de leidingen wel geCIPt worden, is het ook erg belangrijk dat de binnenkant van de buizen zo vlak mogelijk afgewerkt is. Want door de buizen gaat water, wort of bier. In een oneffenheid of dode ruimte kan zich organisch materiaal opstappelen en dat kan het brouwproces verontreinigen.

“Je kan dus niet zomaar om het even welke verbinding gebruiken”, legt Bram uit. “Alle leidingen moeten geslepen zijn, en de doorlassing moet heel netjes gebeuren. Om te controleren of de afwerking van de lassen kwalitatief was, voerden we samen met de klant op gezette tijden endoscopisch onderzoek uit. Die hoge afwerkingsnorm was niets nieuws voor Lybover. Het uitzonderlijke was dat het in dit project op grotere schaal moest gebeuren.”

Die hoge afwerkingsnormen waren niets nieuws voor Lybover.
– Bram Gevaert – Project Engineer METAL

Secure voorbereiding en opvolging

Om deze opdracht te winnen had het projectteam een uitgebreid dossier voorbereid: technisch diep uitgewerkt met een secure calculatie en een sterkteberekening voor de piperacks. De klant kon meteen zien wie wat op zich zou nemen en daardoor konden we rekenen op hun vertrouwen.

Dankzij onze secure voorbereiding kregen we het vertrouwen om dit mooie project uit te voeren.
– Bram Gevaert – Project Engineer METAL

“De contactpersoon bij de klant was ook iemand met een groot oog voor detail”, zegt Bram. “Daardoor viel onze aanpak in de smaak en verliep de samenwerking heel vlot. We hebben met zo’n 15 mensen aan dit project gewerkt: monteurs van Lybover INSTALLATION, planners, de projectleider en de tekenaar. Overzicht en een goeie communicatie zijn dan erg belangrijk. Ter plaatse was er ook een vlot contact met onze hoofdmonteur. Het resultaat was positieve feedback en een tevreden klant.”