Voor de ombouw van een droger in zijn vestiging in Kallo contacteerde LANXESS Lybover Metal. LANXESS heeft in de Antwerpse haven vier fabrieken die een gediversifieerd palet tussenproducten voor plastics en rubbers maken die voornamelijk in de auto-industrie worden gebruikt.

The Lybover way

De kernactiviteit van LANXESS is de vervaardiging, ontwikkeling en verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten. In Kallo staat onder meer de fabriek voor rubberchemicaliën die één van de belangrijkste leveranciers van industriële chemicaliën ter wereld is. Daar worden zowel antioxidanten als vulkanisatieversnellers gemaakt. De producten worden toegepast in de bandenindustrie, maar ook voor technische rubbertoepassingen. Lybover METAL kwam na een gedetailleerde analyse met een voorstel voor de ombouw van de droger. LANXESS wilde de oppervlakte van een bestaand RVS kegelvormig stuk binnenin hun droger vergroten, met als voorwaarde de buitenkant zo glad en egaal mogelijk te houden en het geheel volledig in één gelast deel uit te voeren.

Nauwkeurige meting dankzij 3D-scan

Lybover METAL is aan de slag gegaan met een puntenwolk van de binnenzijde van de droger die voortkwam uit een 3D-scan. De voordelen van een scan waren hier overduidelijk. Voor een manuele opmeting aan de binnenkant van de droger zou er een stelling moeten geplaatst worden of zou een persoon langs de bovenzijde met een lift naar binnen moeten zakken. Dit zou inhouden dat de kans op meetfouten en onnauwkeurigheden groot was. De nieuwe cone werd in de scan op het bestaande deel getekend om er zeker van te zijn dat de rondnaad overal mooi aansluit met het bestaande deel en zo een egaal glad oppervlak verkregen kon worden.

Extra uitdaging bij installatie

Een bijkomende uitdaging was dat alles in de droger moest gebracht worden via een luik van slechts Ø900mm. Dit kwam erop neer dat de cone opgesplitst werd in verschillende segmenten om dan vervolgens binnenin terug samen te stellen. De ondersteuning die nodig was om het nieuwe zwaardere geheel op te houden werd ook aan de hand van de scan gemodelleerd. Hiernaast heeft Lybover METAL ook de benodigde werkoppervlaktes en bijhorende elevaties in kaart gebracht zodat de werken op een veilige en ergonomische manier konden uitgevoerd worden met behoud van de toegankelijkheid naar alle werkplatformen.

Onze werknemers van Lybover INSTALLATION zijn gestart met alle onderdelen zorgvuldig in de juiste volgorde binnen te brengen langs de bovenzijde van de droger. Vervolgens werden alle segmenten gepunt, tijdelijk ondersteund en zowel aan de binnen –en buitenkant volledig afgelast. Tot slot werden de definitieve steunen geplaatst en uitgeregeld en werden alle lassen opgeslepen om het glad egaal oppervlak te verkrijgen met een Ra-waarde (=ruwheidswaarde) van 0,8µm. Dit laatste werd nauwlettend opgevolgd door verschillende metingen tijdens het slijpen.

Veiligheid tijdens de werken

Samen met de klant hebben we een veilige werkomgeving kunnen creëren voor onze monteurs en lassers
– Bram Gevaert, Project Engineer, Lybover METAL

In dit project werd er zowel door de klant als door Lybover METAL sterk de nadruk gelegd om alle mogelijke risico’s duidelijk in kaart te brengen. Hierover werd er samen overlegd en werden de nodige maatregelen en voorbereidingen getroffen. Doordat de werken uitgevoerd werden in de droger werd dit beschouwd als ‘enge ruimte’. Naast dit was ook de aanwezigheid van aardgas in de omgeving mogelijk. Voorzieningen zoals laskappen met filter, tankwacht, explosiemeting, ventilatie, enz… waren dan ook noodzakelijk.