In vogelvlucht

De uitdaging

SNAM wou de capaciteit van haar proefopstelling voor de mechanische verwerking van Li-ion batterijen opschalen van 500 ton naar 5.000 ton per jaar.

Het plan

Na een basic engineering, inclusief scheidingstests ontwierpen we de volledige lijn. Om een correct beeld te krijgen van de werkelijke locatie waar de installatie moest komen, voerden we een 3D-scan uit.

De uitvoering

Lybover nam de volledige projectcoördinatie voor haar rekening, met inbegrip van het toezicht op de installatiewerkzaamheden.

SNAM, Société Nouvelle d’Affinage des Métaux, werd in 1977 opgericht in Lyon en verhuisde in 1981 naar Saint-Quentin-Fallavier in Isère. In 1988 verhuisde het hoofdkantoor naar Viviez in Aveyron, waar een tweede verwerkingseenheid werd geopend. In 2024 nam SNAM Viviez contact op met Lybover op zoek naar oplossingen voor de mechanische behandeling van lithiumionbatterijen. Na de eerste ervaringen met een proefopstelling was SNAM klaar om een sorteerlijn met een hogere capaciteit te laten ontwerpen en bouwen.

The Lybover Way

SNAM is een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in de recyclage van nikkel-cadmium (NiCd), nikkel-metaalhydride (NiMH) en lithiumion (Li-ion) uit gebruikte oplaadbare batterijen en industrieel afval. Het bedrijf recycleert twee soorten batterijen: draagbare batterijen van mobiele telefoons, laptops en draadloos gereedschap, en industriële batterijen van de luchtvaart, spoorwegen, het leger en elektrische voertuigen.

Capaciteitsuitbreiding na succesvolle tests met pilootopstelling

SNAM gebruikt thermolyse om Li-ion-batterijen te behandelen. Deze technologie is een warmtebehandelingsproces in een zuurstofarme atmosfeer in constant gecontroleerde kamers. In deze fase wordt de energie die nog in bepaalde batterijen zit, de zogenaamde restenergie, afgevoerd. Dit thermische proces verwijdert ook organische stoffen (plastic, papier, karton) en oplosmiddelen (elektrolyten). Daarna volgt scheiding door mechanische behandeling. SNAM beschikte reeds over een pilootopstelling die 500 ton per jaar kon verwerken. Deze installatie stelde SNAM in staat om ervaring op te doen en zich voor te bereiden op de toekomstige capaciteitsuitbreiding tot 5.000 ton per jaar. Voor dit project deed SNAM een beroep op Lybover, die een grote expertise heeft op het gebied van mechanische verwerking in verschillende sectoren en toepassingen.

Optimalisatie en studie van de verwerkingslijn

In een eerste fase voerden we een basic engineering uit, inclusief scheidingstests en ontwierpen we de eerste plannen van de lijn in het bestaande gebouw. Het materiaal van de pilootopstelling werd gebruikt als input voor de scheidingstest. Deze test omvatte het verzamelen van alle relevante materiaal- en procesgegevens om zo de juiste oplossing te ontwikkelen. Met behulp van een stroomdiagram kan het proces worden gevisualiseerd, waarbij alle transportmethoden, opslagfaciliteiten, enz. worden aangegeven. Er werd een gedetailleerde massabalans berekend en een principeschema opgesteld. Om een correct beeld te krijgen van de werkelijke locatie waar de installatie moest komen, voerden we een 3D-scan uit. Dit gaf zowel de klant als Lybover een beter inzicht in de gewenste situatie. Na overleg, en op basis van alle beschikbare plannen en de technische en financiële offerte, formaliseerde SNAM de samenwerking met Lybover voor de installatie van de nieuwe lijn.

Projectcoördinatie en integratie

In het kader van een multidisciplinaire teamdynamiek werden de gekozen componenten en machines in detail besproken. Lybover nam de volledige projectcoördinatie voor haar rekening, met inbegrip van het toezicht op de installatiewerkzaamheden. Een deel van de uitrusting en diensten werd aangekocht door de klant, zoals de brekers, ondersteuningsstructuren, mechanische assemblage, het voeden en vullen van de big bags. Lybover bleef echter verantwoordelijk voor het ontwerp en de integratie van alle componenten.

Dankzij de volledige wederzijdse transparantie konden we dit project optimaal coördineren en alle componenten perfect integreren.
– Sébastien Moras, Sales Engineer Projects, Lybover RECYCLING

De sorteerlijn in detail

De door Lybover ontworpen verwerkingslijn omvat verschillende stappen die cruciaal zijn voor de efficiënte recyclage van Li-ion-batterijen. Eerst wordt het materiaal in de lijn ingevoerd waar het wordt geschreddered, waardoor de batterijen tot kleinere deeltjes worden verkleind wat de volgende stappen vergemakkelijkt. Vervolgens wordt het geschreddered materiaal gezeefd in verschillende deeltjesgroottes: van fijn tot grof. Dit zeefproces is essentieel om de componenten te scheiden en het terugwinnen van strategische metalen te maximaliseren.

De materiaalstroom wordt vervolgens onderworpen aan magnetische scheiding om de ferrometalen te verwijderen, die hergebruikt of verhandeld kunnen worden. De gesorteerde fracties worden verzameld in big bags, wat het gemakkelijker maakt om de teruggewonnen materialen op een ordelijke manier te beheren. Lybover heeft ook een compleet afzuigsysteem voor de verwerkingslijn geïnstalleerd. Door de emissiepunten te identificeren, was het mogelijk om de passende filtertechniek te kiezen en de benodigde debieten te bepalen om een schone en veilige werkomgeving te garanderen.

Het stof van de filter wordt pneumatisch naar de big bags getransporteerd en een gecentraliseerd reinigingssysteem zorgt voor eenvoudig onderhoud van de verwerkingslijn op lange termijn. Dankzij deze zorgvuldige coördinatie en integratie is SNAM in staat om elk materiaal terug te winnen om verder te verwerken of te vermarkten. Zo levert SNAM een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie en de vermindering van industrieel afval.