Om overgebleven metalen uit verbrandingsassen efficiënter te recupereren, ging Pre Fer Nord op zoek naar een partner om hun recyclageproces te optimaliseren. Ze klopten daarvoor aan bij Galloo, een recyclagebedrijf van ferro- en non-ferrometalen. Zij tekenden het proces uit en vertrouwden de uitwerking ervan toe aan Lybover.

The Lybover way

Dankzij onze grote product- en machinekennis konden we de recyclage-installatie van Pre Fer Nord optimaliseren. Dankzij de nieuwe installatie worden ferro- en non-ferrometalen nu nog efficiënter en accurater gesorteerd. Dat betekent ook dat er minder materialen moeten gestort worden, en dat is altijd een win.

De juiste proces- en machinekennis

Het doel van de installatie is om verbrandingsassen efficiënter te verwerken. Stenen, grote en kleine stukken metaal worden in de installatie verkleind tot onder een bepaalde afmeting. In een volgende installatie wordt het ijzer en de non-ferro deeltjes (koper, aluminium, zink, brons) gerecupereerd. Het steengruis wordt opnieuw gebruikt in beton, stabilisé of als onderlaag voor wegen. De metalen gaan naar Galloo en worden daar verbeterd, gezuiverd en geleverd aan smelters.

Om processen van op papier te vertalen naar een werkende installatie, klopte Galloo al vaker aan bij Lybover. En met positief resultaat. “Wij hebben de juiste proces- en machinekennis in huis en zo kregen we de kans om ook deze installatie te bouwen”, vertelt Bart Vanpoucke, Business Unit Manager bij Lybover RECYCLING.

Wij hebben de juiste proces- en machinekennis in huis.
– Bart Vanpoucke, Business Unit Manager Lybover RECYCLING

Op maat en uitgebreid getest

“De installatie is volledig op maat gemaakt”, legt Bart uit. “We gaan intern en samen met onze partners bekijken welke machines geschikt zijn voor het proces en voor het specifieke materiaal. Transportbanden en magneten, alles wordt bekeken in functie van het materiaal. Materiaalkennis is dus erg belangrijk. Die ervaring hebben wij bij Lybover.”

Daarnaast is het ook erg belangrijk om met de klant in gesprek te gaan. “We moeten goed begrijpen wat de klant wil. Over welk materiaal gaat het? Welke informatie is er beschikbaar? Wat wil de klant bereiken met het materiaal? Met die informatie gaan wij aan de slag. We simuleren het hele proces. We tonen het fysieke resultaat van onze testen aan de klant en gaan expliciet na of dat het resultaat is dat zij verwachten.”

Hoe beter we begrijpen wat de klant wil, hoe beter we het proces kunnen simuleren en omzetten in een betrouwbare installatie.
– Bart Vanpoucke, Business Unit Manager Lybover RECYCLING

“De projectuitwerking is heel vlot verlopen. De samenwerking tussen de projectleider, design engineer, service engineer, de monteurs liep heel goed. Zo hebben we binnen de timing van één jaar een mooie installatie kunnen bouwen. Ook na de opstart houden we contact met de klant om te zien hoe we kunnen ondersteunen met periodieke inspecties, preventief onderhoud en wisselstukken.

Kwaliteit dankzij langdurige partnerschappen

Lybover heeft een pak ervaring in het bouwen van recyclagelijnen. Voor de machines zelf vertrouwen we op een aantal vaste partners. “STEINERT is een Duits bedrijf dat scheidingsmachines bouwt”, licht Bart toe. “Met hen hebben we al lang een partnership. We werken heel nauw samen en wisselen vaak informatie uit. Zo kunnen we ook een grotere performance aanbieden en een uitgebreidere support. Spaleck, ook een Duitse firma, doet alles wat triltechniek betreft om te transporteren en te zeven. We werken met hen ook al een hele tijd samen. We weten dus heel goed wat hun machines kunnen. Zo halen we opnieuw het maximale aan performantie.”

Dat ik kan meewerken aan het betere gebruik van materialen, geeft me veel voldoening.
– Bart Vanpoucke, Business Unit Manager Lybover RECYCLING

“Bij Lybover maken we de bewuste keuze om geen eigen testcentrum te hebben. Het is veel logischer om de testen bij onze partners te doen. Zij zijn dé experts van hun eigen machines. Vaak nodigen we de klant ook uit bij die testen. We zijn er van in het begin ook heel open over dat wij met die machinepartners samenwerken. Meestal zijn zij zelfs aanwezig bij het ondertekenen van het project. We merken dat klanten dat erg appreciëren. Ze kopen niet graag een lege doos. Hoe meer info ze vooraf krijgen, hoe groter het vertrouwen.”

De evolutie van recycling

Recycling is de laatste jaren sterk geëvolueerd. “In elke materiaalcategorie − metalen, kunststoffen, hout − zien we een evolutie naar steeds verder scheiden”, weet Bart. “De evaluatie van het scheidingsproces is daardoor erg moeilijk geworden. Daarom doen we ook zoveel testen en werken we ook nauw samen met de klant om een installatie op maat te maken.”

“Bij Pre Fer Nord bijvoorbeeld stond er een oude installatie, niet meer volgens de huidige standaard. Dat daar nu een volledig nieuwe installatie staat, geeft me veel voldoening. Elk materiaal dat we niet moeten storten is een win. Dat ik kan meewerken aan het betere gebruik van materialen, vind ik erg belangrijk. Bij Lybover krijg je ook echt de kans om expert te worden in wat je doet. Die vrijheid zorgt ervoor dat ik geprikkeld word én blijf. Dat is echt boeiend en uitdagend.”

Elk materiaal dat we niet moeten storten is een win.
– Bart Vanpoucke, Business Unit Manager Lybover RECYCLING