De brandweer van Mechelen nam recent zijn intrek in een nieuwe kazerne aan de Nekkerhal op een terrein van ca. 21.000 m². Lybover FIRE ontwierp en installeerde het Rook- en Warmte-Afvoer-systeem.

The Lybover Way

Drie aannemers dienden een offerte in voor het bouwen van een nieuwe brandweerkazerne in Mechelen. De Kempense aannemer Van Roey haalde het DBFM-project binnen. Voor de brandbeveiliging van de brandweerkazerne schreef aannemer Van Roey op zijn beurt een brede prijsaanvraag uit. Lybover FIRE kwam hier als beste uit door een rook- en warmteafvoersysteem op maat voor te stellen dat voldoet aan alle wettelijke vereisten.

We kozen voor Lybover FIRE omdat zij het beste idee voorlegden en met ons zochten naar de beste oplossing
– Steven Janssen, Projectleider bij Groep Van Roey

De nieuwbouw huisvest niet enkel de brandweer, maar ook de uitvoeringsdiensten van de stad Mechelen. Het gebouw bestaat uit vier delen: het kantoorgebouw, de gezamenlijke inkom voor brandweer en uitvoeringsdienst, de stelplaats voor de brandweervoertuigen en een parkeergebouw. Voor de administratie van de hulpverleningszone Rivierenland is een kantoorgebouw met vijf bouwlagen opgetrokken. Het kantoorgebouw voldoet aan de klimaatambities van Mechelen en is een BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal). Naast het kantoorgebouw verrijst een grote voertuigenhal voor 24 grote interventievoertuigen. Voor de stelplaats werkte Joël Verpoucke, Sales Engineer voor Lybover FIRE, een concept uit waarbij boosters en ventilatoren vermeden worden. Hij voorzag een natuurlijk rook- en warmte-afvoersysteem in de plaats. Lybover FIRE heeft dit ontwerp, samen met Van Roey, verdedigd bij de brandweer. Het idee werd warm onthaald bij zowel de brandweer als het architectenbureau, want hierdoor kon de binnenruimte volledig gevrijwaard blijven van ventilatoren.

Dankzij Lybover FIRE hebben we techniek en esthetiek kunnen samenbrengen
– Steven Janssen, Projectleider bij Groep Van Roey

CFD-simulatie bevestigt voorgestelde oplossing

Aan de andere zijde van het kantoorgebouw is een parking met twee verdiepingen voorzien. Het gelijkvloers is volledig vorstvrij gemaakt voor een 60-tal grote dienstvoertuigen van de Stad Mechelen, zoals onder andere de kuiswagens. Op de eerste verdieping staan een 70-tal dienstvoertuigen gestationeerd en op de tweede verdieping is er plaats voor een 125-tal personenvoertuigen van de medewerkers van de stadsdiensten en de brandweerkazerne.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de parking te compartimenteren met binnenmuren, maar Lybover FIRE stelde voor om te werken met één groot centraal rookscherm en 10 axiaal ventilatoren D1600. Dit concept bespaart niet alleen ruimte, maar loste ook enkele bouwkundige moeilijkheden op. Om zeker te zijn dat dit de ideale oplossing was bij een brand, werd er een CFD-simulatie uitgevoerd. Deze simulatie bevestigde dat met de gekozen oplossing het gewenste resultaat zou bereikt worden.

Binnen de vooropgestelde termijn

De volledige realisatie gebeurde onder leiding van Jan Lobbestael, zelf vrijwillig brandweerman en projectleider bij Lybover FIRE. Hij werkte dit project dan ook met veel passie uit. Samen met Thijs Van de Velde, Technical Designer, en Joël Verpoucke, Sales Engineer Projects, zorgde hij ervoor dat de timing gerespecteerd werd. Zo zette hij alles op alles om samen met de architect een afwijking aan te vragen bij de commissie van binnenlandse zaken.