Fotografie header: picture©georgesdekinder.com

Waar vroeger de alom bekende Parking 58 stond, vind je vandaag het gloednieuwe Brucity. De oude parking werd afgebroken en is vervangen door vier verdiepingen ondergrondse parking en tien verdiepingen kantoren en vergaderzalen. Glazen gevels, een lichtrijk atrium en groene tuinen op het dak: Brucity is een duurzame, architecturale parel midden in de stad. En die werd brandveilig gemaakt door Lybover FIRE.

The Lybover way

Met indrukwekkende installaties zorgt Lybover FIRE er mee voor dat de medewerkers van de Stad Brussel veilig hun werk kunnen doen. De RWA-installatie, brandwerende beglazing en overdruksystemen zorgen ervoor dat brand zo weinig mogelijk kans krijgt om zich te verspreiden. 

Architectuur en veiligheid gaan hand in hand

“We startten bij dit project in de parking. Daar plaatsten we een installatie voor rook- en warmteafvoer (RWA)”, vertelt Jan Lobbestael, Project Engineer bij Lybover FIRE. “Om de zichtbaarheid en het veiligheidsgevoel te vergroten, werden er geen volle muren gebouwd in de parking. Die vervingen wij door brandwerend glas. Dat houdt gedurende 60 minuten de rook tegen en is bestand tegen hoge temperaturen. Op de allerlaagste verdieping bevindt zich ook het archief van de stad. Het spreekt voor zich dat brandveiligheid ook daar essentieel is. Dit werd brandwerend afgesloten door een Lybover brandpoort EI1 60.

“Ook in de bovenbouw vind je een RWA-installatie van Lybover”, gaat Jan verder. “Het atrium is eigenlijk een koker midden in het gebouw die tot boven loopt. Helemaal bovenaan staat er een ring van ventilatoren die de rook afzuigen door het glazen dak. Dat zijn grote ventilatoren van 1m20 tot 1m50 in diameter, dus best wel indrukwekkend om te zien.” Daarnaast zitten twee rechthoekige atria, elk voorzien van twee ventilatoren, één meter in diameter.

De parkingventilatoren van zo’n 1,5 meter diameter zijn indrukwekkend om te zien.
– Jan Lobbestael, Project Engineer Lybover FIRE

Installatie en automatisatie op punt

Voor de brandveiligheid is het erg belangrijk dat alle componenten goed op elkaar zijn afgestemd. “Het overdruksysteem in de trappenhallen wordt bijvoorbeeld automatisch geactiveerd wanneer er brand gedetecteerd wordt. In alle vier de trappenhallen werd er zo’n installatie voorzien. Alle deuren zijn zelfsluitend, de trappenhal is dus altijd dicht. Stel dat er brand uitbreekt op een lagere verdieping en er iemand daar de deur naar de trappenhal opent, dan wordt de rook door de overdruk teruggeduwd. De rook kan dus niet de trappenhal instromen en zich verspreiden. Dankzij de secure bekabeling en programmatie kunnen we ervoor zorgen dat alle nodige systemen in werking treden.”

In alle vier de trappenhallen installeerden we een overduksysteem.
– Jan Lobbestael, Project Engineer Lybover FIRE