Een drietal jaar geleden had AG Real Estate een masterplan klaar om Westland Shopping de 21e eeuw binnen te loodsen. Het shoppingcenter kreeg een grondige renovatie en werd met meer dan de helft uitgebreid. Op een plaats waar zoveel mensen komen winkelen en ontspannen is nauwlettend toezien op brandveiligheid essentieel. Lybover FIRE zorgde daarvoor met ontroking en brandcompartimentering,
op verschillende plaatsen verspreid over de hele site.

The Lybover way

Ook in een groot project met verschillende stakeholders en logistieke uitdagingen blijft Lybover streven naar de beste afwerking. We konden alle installaties op tijd opleveren, gekeurd door de brandweer.

Van één opdracht tot een hele site

De initiële opdracht van Lybover op de Westland-site was het plaatsen van een RWA-installatie (rook- en warmteafvoer) in de gloednieuwe ondergrondse parking. “Omdat we met die opdracht wat naamsbekendheid kregen, kwamen er gaandeweg extra aanvragen bij”, vertelt Jan Lobbestael, Project Engineer bij Lybover FIRE. “Op het gelijkvloers van een van de nieuwe vleugels zit bijvoorbeeld een Delhaize. Daar hebben we in een tweede fase een brandscherm EI(1)60, brandwerende beglazing EI(1)60 en een grote brandpoort EI(1)120 geplaatst. Deze zijn 60 en 120 minuten lang vlamdicht en isoleren
de hitte. In diezelfde winkel hebben we telkens brandwerend glas geplaatst tussen de winkel en de beenhouwerij en de vishandel. Tussen de Delhaize en het bestaande gebouw hebben we een grote brandpoort geïnstalleerd.” Ook het bestaande gebouw kreeg tijdens de renovatie een brandveilige update met een ontrokingsinstallatie in de centrale hal. In een derde fase pakte Lybover FIRE de tweede nieuwe vleugel aan. “Er zijn tien grote openingen gemaakt tussen het bestaande en het nieuwe gebouw. Daar hebben wij tien grote brandpoorten in geplaatst. Binnen in het gebouw, in de nieuwe winkels, monteerden we ook ontrokingsinstallaties”, zegt Jan. “Dit is een mooi voorbeeld van een project waar we met één opdracht gestart zijn en gaandeweg de hele site hebben aangepakt.”

“We zijn gestart met één opdracht en uiteindelijk hebben we de hele site aangepakt.”
– Jan Lobbestael, Project Engineer Lybover FIRE

Ruim gamma geïnstalleerd, dankzij onze partners

“We konden ook hier rekenen op Lybover METAL voor metaalconstructies en plaatbewerking. Onze partner LyboPro stond in voor het brandwerend glas. Voor de bedrading van de RWA-installatie werken we samen met een externe partner. Wij monteren onze componenten verspreid over het gebouw. Zij verbinden alles met de kast en programmeren de installatie volgens onze richtlijnen. De opstart doen we samen.” Doordat het project gaandeweg uitbreidde, tot drie keer meer werk dan eerst voorzien, installeerde Lybover FIRE uiteindelijk zo goed als al haar producten in Westland Shopping. “In de parking
en de bovenbouw vind je ontroking en mechanische RWA-systemen”, somt Jan op. “Op het vlak van brandcompartimentering vind je er brandpoorten, brandschermen en brandwerende beglazing.” En toch zullen de meeste bezoekers helemaal niets merken van al deze oplossingen. Het winkelcentrum, met een oppervlakte van wel 50.000 m², voelt licht en open aan. Naast veiligheid werd dus ook de nodige aandacht besteed aan esthetiek en beleving.

De 4 extractieventilatoren zuigen bij brand 550.000 m³/u rook af. Door de aanwezigheid van rookbeheersingskleppen wordt het debiet op het juiste verdiep afgezogen. De bekabeling in functiebehoud garandeert de werking bij brand gedurende een uur.

De uitdagingen van een uitgebreid project

Een groot project met veel betrokkenen en verschillende types werk brengt wel wat uitdagingen met zich mee. “Het was een mengeling van nieuwbouw en renovatie”, licht Jan toe. “Nieuwbouw is eenvoudiger, omdat het makkelijker te plannen is. Bij een renovatie moet je met de bestaande situatie rekening houden. In de centrale hal werd het vals plafond bijvoorbeeld vervangen. Daar waren al heel wat bekabelingen en leidingen in aanwezig die niet zomaar konden worden verwijderd. Voor ons is het dan wat puzzelen om alle nieuwe componenten ertussen te passen.” “Een andere moeilijkheid was dat het shoppingcenter open bleef. De werken aan de centrale hal moesten dus ’s avonds en ’s nachts gebeuren”, gaat Jan verder. “Vooral logistiek vereiste dat wel wat planning. Ter plaatse draaiden we mee in een goed geoliede ploeg, dus we konden alle installaties tijdig en correct opleveren, gekeurd door de brandweer. En dat is voor ons toch het belangrijkste, dat mensen straks veilig een ontspannend moment kunnen beleven.”

“De samenwerking tussen de verschillende business units van Lybover zat opnieuw goed.”
– Jan Lobbestael, Project Engineer Lybover FIRE